LEJLIGHEDS TOUR DEL 1 - STUE

HORMONER – PRÆVENTION OG TANKER?

Jeg lagde kort en lille tanke på bordet i form af min instagram story i går. Nemlig om jeg skulle uddybe hele mit valg omkring ikke længere at pumpe min krop med hormoner, i form af prævention. Det ledte også til mange spørgsmål om jeg evt tog hormoner fordi jeg er transkønnet, men dertil kan jeg svarer, nej, jeg dropper bare mine p-piller.

Inden jeg begynder hele denne skriftlige monolog, skal jeg skrive: NEJ, jeg er ikke stoppet på min prævention for at blive gravid. Jeg føler mig stadig for ung, i en alder af 22, og selvom Joakims og mit forhold er gået hurtigt, er det en smule tidligt at planlægge barn, inden man overhovedet har kendt hinanden i 6 måneder.

Forordene til dette indlæg bliver: Da jeg var 14 år gammel, fik jeg min første menstruation, i den forbindelse, fordi jeg var elitesvømmer, valgte jeg, i dialog med mine forældre og min læge at få p-piller. Det tog mig cirka 1 år at finde ud af hvilke p-piller der passede til min krop, og det blev minipillen.

Jeg har været på de samme p-piller fra da jeg var 14/15 til jeg fyldte 22. Dvs, min krop i sine sene teenage år har fået lov at udvikle sig i takt med mine mini piller. Da jeg tog afsted på “Love Island” glemte jeg at fornye min recept, hvilket betød af den sidste måned at mit ophold, tog jeg ikke prævention. Her så jeg første gang hvilken forskel min krop viste, nu når jeg ikke pumpede min krop med hormoner som præventionen gør. Vi er nu i start april og det er nu 4 måneder siden at jeg droppede præventionen. Og hvad er der sket med min krop?

Min krop er blevet 5 kg lettere. Jeg har tabt mig 5 kg, uden at ændrer min kost, motions-vaner men udelukkende ved at droppe mine p-piller. Dvs, 5 kg af ren hormon. Det synes jeg er skræmmende. Sindsygt lækkert at få en mere slank og naturlig krop, som ikke er pumpet med hormoner, men hvad er det negative ved dette? Min hud.

Jeg har i mine teenage år døjet med sindsygt dårlig hud i hele min t-zone. Min mor som er kosmetolog, arbejde på en hudklinik med en praktiserende hudlæge, så på den måde var jeg heldig, da jeg både fik piller mod min dårlige hud, men også mange ansigtsbehandlinger, til at udrenser. Nu er begyndelsen af min teenage hud ved at vende tilbage, ikke i store udbrud, med ved små knopper der epidemier hele min t-zone. Noget der i mine teenage år, ville havde slået mig fuldstændigt ud, MEN nu når jeg er ældre og ser objektivt på det, så tager jeg konsekvenserne af dårlig hud for ikke at pumpe min krop med hormoner fra p-piller.

Men hvad er alternativet så? Jeg skal jo ikke være gravid? Heldigvis har jeg en enormt økologisk mor, som støttede mit tiltag enormt meget i forhold til at droppe p-pillerne, da hun heldigvis havde et alternativ. Det er også min mor der fik mig til at droppe tamponerne og bruge en menstruationskoppen istedet (også noget jeg råder alle til!! Både fordi det er økonomisk bedre, men jeg kan love jer for at det også er bedre for underlivet) Men, mit alternativ er denne smarte sag! Denne smarte lille sag, er en bluetooth computer der via din temperatur måler dine fertile og ikke fertile dage med 99% sikkerhed. DET er smart.

Hvad tænker i om mit tiltag? Kan i forstå det?

9 kommentarer

 • Mette

  Jeg kan sagtens forstå dine tanker. Jeg vil så gerne selv smide pillerne, men ved ikke hvad alternativet skulle være. Jeg ville ikke turde daysy, men kender den godt. Min veninde bruger den, men det er alligevel sjældent at der bliver dyrket sex uden beskyttelse. Det er nok tanken om, at man alligevel KAN blive gravid, hvis den tager fejl. Men det bliver da spændende at følge dig i dit forsøg med Daysy 😁 kram.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Isabella

  Jeg stoppede også med p-piller for snart 4 år siden, da min daværende kæreste og jeg gik fra hinanden. Man føler sig mere i “kontakt” med sin krop på en måde. Jeg har ingen mens smerter mere, og jeg bløder ikke lige så meget som dengang. Men jeg oplever tit, at blive mødt med modstand, hvis folk spørger, om jeg ikke er på p-piller. Nej?! og hvis jeg kun skal bolle med personen èn enkelt gang, virker kondomet altså fint 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Minipiller er ikke p-piller😅 Men enormt fedt at du laver det her indlæg. Vi er så hurtige til at proppe små piger med hormoner uden at tænke videre over konsekvenserne – for det er bare sådan, man gør. For nyligt gik et forsøg med “p-piller” til mænd i gang, men mange af mændene hoppede fra, fordi de ikke ville udsætte deres krop for de bivirkninger, de fik. Hvilke bivirkninger fik de? Vægtøgning, akne, humørsvingninger, hovedpine. Kort fortalt de samme bivirkninger som kvinder er blevet udsat for i evigheder. Så hvorfor er det okay at proppe små piger med noget, som voksne mænd ikke vil udsætte sig selv for?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Birgitte

  Godt du overvejer dit valg af prævention og hvad det fungerer bedst til din krop.

  Jeg vil dog sige, at jeg synes p-pillen får en negativ ladet tone i indlægget, som jeg tænker kan misforstås af nogle. Mange kan have den opfattelse at det er usundt, at tage p-piller og unaturligt, hvilket er en misforståelse da kroppen tåler disse hormoner. Kroppe reagerer dog forskelligt på det ved fx. Vægtøgelse, urenheder, renere hud eller vægttab.

  Der er også delte meninger omkring temperatur måling som prævention. Ja, det er 99% sikkert at bruge denne prævention, MEN kun hvis man benytter den 100% korrekt i praksis, hvilket kan være svært for mange og dermed bliver det en usikkerprævention. Fx skal tidspunktet for målingen være samme tid på døgnet osv osv. Kan man overholde dette er det en ok prævention.

  Derudover hvis man ikke ønsker prævention med særlig mange hormoner kan man også se på de forskellige spiraler. Fx er der ingen hormoner i kobberspiral, men kan dog give kraftigere blødninger.

  Men igen er det fedt at se at du lytter til den krop og ser på alternativer og hvad der fungerer for dig. Ikke alle er klar over hvor mange forskellige slags præventioner som findes grundet manglende informationer fra lægen.

  Hilsen en jordemoderstuderende med belæg for hvad der er skrevet :))))

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Jeg synes lige det er værd at nævne, at minipiller altså IKKE er en p-pille. Det er to helt vidt forskellige ting.
  P-piller indeholder ethinylestradiol og gestagen, mens minipiller kun indeholder det gestagen. Jeg lider af voldsom migræne og må derfor ikke tage p-piller, men da hormonniveauet er så lavt i minipiller, må jeg godt få det 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Patricia

  Jeg stoppede på p-piller for lidt over et år siden, efter mange års forbrug – også fordi jeg ikke længere ville proppe min krop med unødvendige hormoner. Desværre har jeg også døjet med en forfærdelig hud lige siden, hvilket er pisse irriterende. Tilgengæld er det rart at kunne mærke sin krop 100%! Jeg bruger Natural Cycles som prævention, og har simpelthen været så glad for det! Det fungerer på samme måde, hvor man måler sin temperatur hver morgen. Kan varmt anbefale det! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sarah

  Jeg er selv begyndt at bruge Daysy for over et halvt år siden, og det er det bedste jeg nogensinde har gjort for min krop og min sundhed. At få ens naturlige cyklus tilbage, og have indblik i hvordan den fungerer betyder ALT for mig. Kan kun anbefale det!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emmily

  Jeg arbejder hos en gynækolog, og vil virkelig anbefale dig at overveje en hormonspiral! Jeg måtte også skifte fra P-piller til spiral, fordi jeg fik mange psykiske bivirkninger af pillerne. Forskellen på pilleform og spiralform af hormoner er: 1. Der er langt mere hormon i piller, fordi hormonerne først skal optages i tarmen, igennem leveren og derefter med blodet til underlivet for at virke. Da der skal være en konstant mængde hormoner i blodet for at opretholde virkningen på æggestokkene og livmoderen, betyder det, at man skal indtage høje doser, som jo – fordi det cirkulerer rundt i blodbanen – påvirker hele kroppen. En spiral har LANGT mindre mængder hormoner – faktisk så små, at de mest af alt virker lokalt på kønsorganerne, og ikke i hele kroppen. 2. En stor procentdel oplever at få meget små, eller helt udeblevne menstruationer. Det er fx tilfældet for mig, så jeg slipper for besværet med det. 3. Hormoner i spiral påvirker ikke den naturlige ægløsningscyklus, men har kun virkning på livmoderhalsen og livmoderslimhinden
  Mht temperatursystemet, så ville jeg simpelthen ikke have nosser nok til at stole på det. Hvis du kigger på deres hjemmeside, så refererer de til et klinisk forsøg, hvor de har testet sikkerheden. Her blev 1 ud af 125 kvinder ved et uheld gravid på en “sikker” dag. Det lyder umiddelbart af lidt, men man skal VIRKELIG tage en undersøgelse, med så få forsøgspersoner med et gran salt! Det ville have været langt mere troværdigt hvis de havde inddraget 1000 eller flere kvinder, og så havde resultatet måske været et andet. Jeg kan fortælle, at en medicinsk abort ikke “bare” lige er noget man får gjort, det tager mange dage at komme igennem og kræver en masse lægebesøg, og det ville jeg simpelthen ikke selv turde tage risikoen for at skulle gennemgå, hvis det var mig der skulle vælge prævention. Så hellere være helt sikker! 🙂
  Når det så er sagt, så håber jeg at det vil virke for dig – det ville være så fedt, hvis det gjorde, og så må du meget gerne komme med en Update om nogle måneder fx 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Jeg stoppede med p-piller for 3 år siden. Jeg tabte mig også og fik desværre virkelig dårlig hud. Jeg bøvlede med dårlig hud i ansigtet, ryg og bryst. Det er først nu der er ved at komme helt styr på det igen. Jeg kan anbefale alle kvinder at smide pillerne og lade kroppen selv styre sin hormonproduktion. Spis sundt og dyrk motion er mit bedste råd og så drik en helveds masse kamillete, det holder livmoderen/inderlivet i balance.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

LEJLIGHEDS TOUR DEL 1 - STUE